De macht van social media

De acht Turnhoutse jongens die 4 januari een toevallige voorbijganger ernstig schopten, zijn inmiddels opgepakt. Er zijn weinig mensen die de beelden niet zagen en vooral op de verschillende social media kreeg het voorval zoveel aandacht, dat sommige verdachten zichzelf aangaven. Is social media een ideaal opsporingsmiddel?

Binnen een paar dagen nadat de video publiek werd gemaakt aan Bureau Brabant, werden de daders gepakt. Ideaal, dus waarom niet al eerder en vaker inzetten? “Dat heeft alles te maken met de zwaarte van dit middel. Wij doen eerst gewoon onderzoek. Zo’n zwaar middel heeft gevolgen voor de privacy van de verdachten en het slachtoffer. Uiteindelijk is daar toch tot besloten” legt Jordi Cebrian, woordvoerder van politie Brabant, uit. Daarnaast heeft justitie te maken met regels en moet zij wachten op toestemming van het OM. Beelden mogen bijvoorbeeld ook alleen gedeeld worden met opsporingsmedia als Bureau Brabant en Opsporing Verzocht.

Twitter

Het nieuws en de video werden binnen een dag een half miljoen keer bekeken meldt Omroep Brabant. Bekende Nederlanders gaven hun mening op twitter en de video werd veelvuldig gedeeld op Facebook. Ruud van Nistelrooij retweette als eerste BN’er en doordat hij meer dan een half miljoen volgers heeft, verspreidde het beeldmateriaal snel. Daarna volgde de verontwaardiging van veel andere BN’ers.

Inzet social media

Politie Eindhoven zegt voorop te lopen met de inzet van sociale media, zo staat op hun eigen site. ‘De hulp van burgers wordt soms gevraagd, maar het wordt vooral gebruikt om te informeren’ wordt uitgelegd op de site. Binnen een paar uur zijn miljoenen mensen te bereiken en ook politie en justitie leren social media gebruiken als hulpmiddel voor opsporing. “Bij iedere situatie wordt bekeken welke opsporingsmethoden gebruikt worden en social media is een van die middelen.”

De officier van Justitie in Brabant zegt over de vele aandacht:

”De verontwaardiging in de media en op internet over dit ernstige strafbare feit is begrijpelijk, maar het mag niet betekenen dat de normale rechtsgang hierdoor verstoord wordt. Het is niet de bedoeling dat burgers het recht in eigen hand nemen.”

Andere tweets van BN’ers

Acteur Nasrdin Dchar (650 keer geretweet): Kunnen we er met z’n allen alsjeblieft voor zorgen dat deze groep zielige pubers worden opgepakt. Dus RT.

Presentator Alberto Stegeman: Deze idioten moeten zo snel mogelijk gepakt! Hoe gestoord kun je zijn?! Help zoeken!

Nick en Simon (630 retweets): Iedereen RT aub! ongelooflijk.. 🙁 SK RT @Daan0712: @nickensimon Zou jij deze willen re tweeten? Thanks!

Het bereik van een sociaal medium

Het grote bereik van social media wordt door dit voorval nog maar eens aangetoond. Dat dit  niet voor iedere situatie een ideaal middel is, is duidelijk. Vooral voor justitie zitten er beperkingen aan en verschillende social media hebben verschillende benaderingen nodig. KnowHowww Internet weet dit als geen ander en wij weten welke social media uw bedrijf kunnen helpen de juiste doelgroep aan te spreken en tot actie te laten overgaan. Wij hebben de juiste kennis in huis dus neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!
020 261 0 262

Yihay! Uw bericht is verzonden.

Oei! Er klopt iets niet.